Zece mii de zloți pentru investiții – are they sens?

Pentru cei mai mulți dintre noi, câteva sau câteva mii de zloți este o sumă foarte mare. Această percepție a banilor este ulterior transferată investițiilor de pe piața bursieră, ceea ce poate fi dăunător, deoarece ceea ce contează pe piață nu este dimensiunea capitalului, ci mărimea procentului realizat în mod regulat din acesta.

Ce iti ofera bursa daca ai zece mii de zloti in maneca si ce sa cauti daca, impotriva tuturor sanselor, vrei sa devii un investitor pe termen lung cu un buget mic?

Ziua de tranzacționare față de tranzacționare pe termen lung.

Da, înțeleg că pe termen lung trezește cele mai mari emoții în rândul începătorilor, pentru că pare a fi o modalitate fără stres de a investi în piața bursieră. Cu toate acestea, acesta este un fenomen ciudat pentru a spune cel mai puțin, deoarece deținerea unei poziții de săptămâni, luni sau ani este rezervată persoanelor care au mijloacele necesare pentru a face acest lucru.

În schimb, tranzacționarea pe termen scurt este asociată destul de negativ, ceea ce este destul de de neînțeles, deoarece este probabil singura opțiune rezonabilă pentru cineva care dorește cu adevărat să învețe să joace pe piața bursieră, construind în același timp un buget pentru investiții pe termen lung.

Procente.

Visul out-of-touch de a deveni succesorul lui Warren Buffet își are rădăcinile în acceptarea oarbă a stereotipurilor despre piața bursieră. Una dintre ele merge ceva de genul:

"Pe piața bursieră, cei mai mulți pierd bani foarte repede."

Deci, dacă comparăm imaginea unui comerciant tipic de pe piața bursieră care nu are suficiente abilități cu Bufetul Warren menționat mai sus, ajungem la concluzia că da – oamenii fără experiență pierd bani rapidi, dar oamenii cu experiență trebuie să-l câștige la fel de repede, nu?

Nu, nu este adevărat.

Dacă ați întâlnit un investitor pe termen lung care în mod regulat (!) face profituri mai mari de 5-8% din capitalul inițial pe an, să știți că este un investitor foarte bun. Buffett însuși reușește să câștige probabil aproximativ 12% în fiecare an, dar să nu uităm că este considerat o legendă a industriei.

Să presupunem că, în calitate de novice, ai 10.000 de dolari de investit și în primul an vei ajunge la jumătate din scorul lui Buffett, sau 6%. Recunosc că acestea sunt estimări foarte optimiste, dar abținându-se de la defetism, la sfârșitul anului veți câștiga … 600 PLN

În acest moment, s-ar putea să credeți că PLN 600 este mult mai bun decât nimic, așa că jocul merită lumânarea, dar când vă dați seama că în primii ani vă puteți aștepta în cel mai bun caz să mergeți "la zero", vă confruntați cu perspectiva de a petrece multe luni sau ani la repetiții pentru a câștiga câteva sute de zloți în cele din urmă.

Ce zici de interes compus?

Să presupunem că în fiecare an ajungi la o constantă de 3% din suma de 10.000 de dolari investiți de tine. Dacă reușiți efectiv să realizați acest lucru, în 10 ani veți putea câștiga aproape 3500 de mii de zloți, din care va trebui în mod natural să deduceți taxa Ba! Va trebui să-l rezolve an de an.

Prea pesimist? Să presupunem 6%.

În acest caz, după un deceniu de tranzacționare, veți câștiga mai puțin de 8.000 PLN brut, ceea ce înseamnă aproximativ 6.000 PLN curat. Este adevărat că trebuie să te gândești pe termen lung la bursă, dar îți dai seama că dacă, în loc de 3 sau 6 la sută, în ficare an, ar fi Warren Buffett, ai câștiga 12%, ai avea șansa de a câștiga mai mult de 2.000.000 de dolari într-o viață… 50 de ani?

Cu un predeterminat de 3%, în același timp veți face un profit de aproximativ 43.000, iar la 6% – 184.000 PLN. Știți unde veți fi peste 50 de ani și care va fi specificul sistemului economic atunci?

În schimb, dacă 10.000 de dolari ar deveni bugetul tău pentru tranzacționarea de o zi, cu un profit de 3% pe lună, profitul brut ar fi de peste 14.000 de dolari, cu 6.20.000 de dolari și cu râvnitul 12%, aproape 39.000 de dolari pe an.

Aceste calcule simple nu lasă nici o îndoială că, dacă nu aveți cel puțin o sută de ori din cele 10.000 asumate, investițiile pe termen lung nu pot fi altceva decât un hobby interesant.

Ce se întâmplă dacă vrei să investești pe termen lung?

Așteptând viața de la bursă, cu contribuția a zece mii de zloți, veți fi pur și simplu dezamăgiți. Cu toate acestea, dacă nu ceri prea mult și vrei să tratezi investiția ca pe o pasiune secundară, nimic nu te împiedică să te uiți la acțiunile companiilor listate care au șanse mari să supraviețuiască pandemiei de coronavirus și să se regăsească în realitate după ea.

Industriile pe care ar trebui să le observați sunt cu siguranță medicina, energia, tehnologia și vânzările online. În același timp, cele mai interesante chilipiruri pot fi găsite căutând acțiuni ieftine ale companiilor pe bursă, mai degrabă ocolind liderii de piață.

Tranzacționarea care implică construirea de portofolii din criptomonede foarte ieftine cu potențial poate fi, de asemenea, interesantă, dar, așa am menționat mai devreme – deținerea pe termen lung a activelor într-un portofoliu cu capital redus va duce în cel mai bun caz la un profit la fel de neașteptat ca un profit modest.

Beniamin Cojocaru
Expert financiar | + posts

Economist de profesie. Este specializat în chestiuni bursiere. Poate fi mândru de realizările sale financiare considerabile în acest domeniu. Motto-ul lui este „Stay hungry. Rămâne prost. " preluat din cuvintele lui Steve Jobs. Își petrece timpul liber cântând la chitară electrică și construind propria trupă muzicală.

1 Comment

  • han

    Este bine să folosesc un broker normal, cooperarea mea cu brokerul anterior nu a fost foarte bună. Și aici se dovedește că poți fi un profesionist onest pentru investitori. Cred că brokerul merită o părere pozitivă.

Comments are closed.