Inflația, ratele dobânzilor și impactul acestora asupra pieței bursiere.

Deși cu toții folosim zilnic bani fiat, mulți dintre noi nu îi înțelegem natura și nu suntem conștienți de impactul pe care inflația îl are asupra sa. Combinat cu ratele dobânzilor, acesta este unul dintre principalii factori determinanți ai sistemului economic.

Ce sunt inflația și ratele dobânzilor și cum afectează volatilitatea acestora piața bursieră?

Inflația – o scădere a puterii de cumpărare a banilor.

Acest termen se referă la rata la care prețurile bunurilor și serviciilor cresc pe o anumită piață, ceea ce înseamnă, în practică, o scădere a puterii de cumpărare a banilor.

De exemplu, să presupunem că la începutul anului 2021 avem de-a face cu o inflație de 4% pe an. Aceasta înseamnă că bancnota O sută de zloți în 2022 va reflecta doar 96% din puterea de cumpărare a aceleiași bancnote în 2021, adică va valora exact 96 PLN față de anul precedent.

Potrivit unor estimări, inflația în Polonia la sfârșitul anului 2021 ar putea ajunge până la 4,5%. Dacă presupunem că puterea de cumpărare a Zlotului ar scădea cu exact 4,5% an de an, în doar 30 de ani – din aprilie 2021 până în aprilie 2051, va pierde aproape 3/4 din valoarea sa.

Ratele dobânzilor.

Valoarea ratelor dobânzilor într-un mod foarte simplificat determină costul pe care debitorul trebuie să îl suporte atunci când împrumută fonduri de la creditor. Probabil știți că sistemul economic este construit pe credit și da, investind banii într-o bancă, de fapt îl "împrumutați" bancherilor pentru tranzacționare ulterioară.

Dacă rata dobânzii în banca ta este de 3% pe an, depunând 100 de dolari într-un cont de economii în 2021, în 2022 vei putea retrage depozitul și dobânda, adică 103 dolari. Desigur, acest lucru se aplică (sau în primul rând) împrumuturilor contractate de companii și persoane fizice – cu cât ratele dobânzilor sunt mai mari, cu atât este mai mare costul menținerii împrumuturilor, ceea ce, la rândul său, limitează fondurile disponibile consumatorilor.

Acest lucru duce în mod natural la o reducere a consumului și, în consecință, la o încetinire a inflației.

Ratele dobânzilor, inflația și acțiunile societăților cotate la bursă – dependențe.

În această etapă, ați putea ghici că, dacă, de exemplu, inflația este de 3% pe an și ați plasat banii pe care îi aveți într-un cont cu o rată a dobânzii de 3%, la sfârșitul anului beneficiul pe care l-ați obținut din cooperarea cu banca nu este de fapt de 3% din depozit, ci menținerea puterii de cumpărare a banilor din anul precedent.

Există, de asemenea, o altă relație strânsă între aceste două concepte.

Dacă costul menținerii împrumuturilor, adică ratele dobânzilor, crește, înseamnă mai multe cheltuieli pentru debitori, ceea ce limitează în același timp fondurile pe care trebuie să le cheltuiască. Oamenii au mai puțini bani, consumul este în scădere, ceea ce se traduce într-o încetinire a inflației.

Cu toate acestea, dacă ratele dobânzilor scad, din cauza cheltuielilor mai mici de împrumut, tot mai mulți oameni au fonduri gratuite, ceea ce determină cererea pe piață. Odată cu creșterea consumului, inflația crește, iar banii pierd un procent tot mai mare din puterea de cumpărare anual. Rezerva Federală a SUA tratează în mod conștient ratele dobânzilor ca pe un instrument de control al inflației, limitând suma de bani aflată în circulație.

Cum se reflectă ratele dobânzilor și inflația pe piața bursieră?

Să presupunem că firma X împrumută bani pentru dezvoltare de la banca Y.

În cazul unei scăderi a ratelor dobânzilor și a unei creșteri a inflației, compania – la fel ca și clienții de retail din exemplele din paragraful anterior, gestionează mai multe fonduri, ceea ce accelerează dezvoltarea sa și afectează în mod pozitiv prețul acțiunilor sale la bursă. Dacă ratele cresc, compania va trebui să reducă cheltuielile, iar cererea limitată se va traduce în venituri mai mici. Intrările mai mici înseamnă o încetinire a dezvoltării, care se va reflecta în piața bursieră, afectând negativ prețurile acțiunilor.

Acordați atenție știrilor economice.

Din motivele menționate în paragrafele de mai sus, anunțarea ratelor dobânzilor este una dintre cele mai importante știri macroeconomice din comunitatea investitorilor. Trebuie să țineți cont de acest lucru, mai ales dacă sunteți implicat în tranzacționarea pe termen lung. Acest tip de cunoștințe se va dovedi, de asemenea, util în tranzacționarea de zi, ajutând la luarea poziției corecte cât mai curând posibil. Acest lucru, la rândul său, se poate traduce în rezultate surprinzătoare, deoarece în cazul unei scurgeri de informații cu adevărat importante, piața poate reacționa violent, dând naștere unor fluctuații considerabile ale prețurilor.

Pe lângă ratele dobânzilor, indicatorii pib-ului m.in și statisticile actuale privind șomajul într-o anumită țară sunt, de asemenea, vești valoroase. Veți găsi acest tip de informații în calendarele economice disponibile pe Internet. Una dintre ele este cea oferită de o platformă populară de bursă pentru analiza conturilor de tranzacționare.

Beniamin Cojocaru
Expert financiar | + posts

Economist de profesie. Este specializat în chestiuni bursiere. Poate fi mândru de realizările sale financiare considerabile în acest domeniu. Motto-ul lui este „Stay hungry. Rămâne prost. " preluat din cuvintele lui Steve Jobs. Își petrece timpul liber cântând la chitară electrică și construind propria trupă muzicală.

1 Comment

  • peşte

    Din investițiile mele nu a ieșit nimic, pentru că comerțul tocmai m-a depășit. Poate că va funcționa cu un alt broker. Daca incerc si altele, o sa am o comparatie mai buna, iar pana acum este o nota medie.

Comments are closed.