Principii de investiții (și nu numai) care merită transmise copiilor.

Deși mulți oameni tratează investiția în piața bursieră ca pe o pasiune, într-o lume ideală, înțelegerea mecanismului pieței ar trebui mai degrabă tratată ca una dintre abilitățile de bază – cum ar fi cunoașterea unei limbi străine. Cu cât este mai mare cunoașterea finanțelor, cu atât este mai mare probabilitatea de a face față unui sistem economic complex.

Iată câteva reguli în domeniu pe care cred că copiii ar trebui să le învețe cât mai curând posibil.

Nu există nici un astfel de lucru ca "câștiguri rapide pe piața de valori".

Diferența dintre persoanele cu probleme financiare și cele care nu o fac, practic, constă în obiceiurile care devin parte a naturii noastre. Ar trebui să observați o anumită tendință: cu cât sunteți mai jos pe scara socială, cu atât mai multă putere instinctele primitive au asupra voastră, care, de regulă, strigă "deja!". Sărăcia din țările dezvoltate – mai mult sau mai puțin – de obicei nu-și amintește ziua de ieri, fără să se gândească la ce se va întâmpla mâine. Impulsul de dopamina care garanteaza haine noi sau fast-food este prea puternic pentru a refuza dupa ani de "dependenta".

Banii sunt cel mai adesea asociați cu ticăloșia, lipsa coloanei vertebrale morale sau o afacere bazată pe pandering la cele mai joase instincte și, desigur, există și astfel de cazuri, dar tendința în rândul oamenilor bogați este capacitatea de a amâna plăcerea la un "mai târziu" nedefinit.

Dacă este ușor – frica, în cazul în care majoritatea este de acord cu tine – se tem chiar mai mult. Oamenii din copilărie ar trebui să fie învățați că cu cât ceva este mai ușor, cu atât este mai comun, ceea ce, la rândul său, îl face foarte slab apreciat în societate. În schimb, creștem toată viața auzind – "mergeți la facultatea X, pentru că toată lumea o are astăzi", și toate manifestările individualismului, se întâlnesc cu eternul "nu va funcționa".

Pe piața bursieră, renunțarea la luarea deciziilor independente înseamnă faliment inevitabil. Este foarte ușor să obțineți impresia unui începător că oamenii au o cunoaștere uriașă a pieței bursiere, desenând diferite modele pe diagrame. De asemenea, este ușor să le iei cuvântul și să urmezi aceeași cale, folosind aceleași metode și, în cele din urmă, eșuând.

Piața bursieră este un joc cu sumă nulă. Dacă învățați o metodă, întrebați-vă cât de ușor accesibilă este acea cunoaștere, cât timp va dura pentru a o asimila și câți oameni o folosesc. Dacă răspunsurile sunt în ordine: ușor, puțin și toată lumea, puteți fi siguri că ar trebui să stați departe de ea.

Acesta este motivul pentru care am ales teoria licitațiilor ca o modalitate de a explica piața, deoarece aceste cunoștințe sunt relativ dificil de accesat (în special pe internetul polonez), utilizarea sa eficientă durează o perioadă nedeterminată (pentru că nu este o strategie, ci un set de legi ale pieței) și există foarte puțini oameni care și-au bazat tranzacționarea pe ea, în special pe Forex și pe piețele bursiere ale companiilor listate.

În schimb, vă va lua literalmente într-o seară să învățați principiile de bază ale analizei tehnice, această cunoaștere este primul lucru pe care îl întâlniți atunci când căutați informații despre piața de valori și marea majoritate le utilizați. Acea majoritate care pierde în mod regulat bani.

Securitatea nu există.

Chiar și în țările dezvoltate, viața persoanei obișnuite poate fi o plimbare strânsă, bazată pe abilități de echilibrare suficient pentru a supraviețui – în ciuda obligațiilor financiare, a salariilor mici sau a inflației. Adăugând la aceste posibile cazuri aleatorii nefericite, susținute suplimentar de starea deplorabilă a serviciului de sănătate sau de sistemele economice și juridice poloneze, neetanșe, vom ajunge la concluzia că securitatea există doar pe hârtie.

Pierderile sunt inevitabile.

Orice pierdere ar trebui să fie tratată ca un cost de a face afaceri, nu un eșec. Redarea pieței bursiere necesită un anumit nivel de toleranță la risc și dacă nu acceptați că o parte a comerțului se va dovedi a fi nereușită, veți avea dificultăți în reducerea pierderilor la momentul potrivit. Dezvoltând obiceiul de a deține poziții pierdute, veți ajunge la pierderi de multe ori mai mari decât cele care au fost inițial dificil de acceptat.

Dacă vă simțiți rău cu privire la dezavantajul în creștere pe contul dvs., cel mai probabil ar trebui să reduceți semnificativ dimensiunea poziției – indiferent cât de mică este. Riscurile ar trebui să fie familiarizate cu treptat.

Dobândă compusă în loc să economisească.

În mod surprinzător, o mare parte a oamenilor preferă să economisească bani fără a fi conștienți de fenomenul inflației. Cu procentul pe care îl puneți împreună pe piața bursieră, puteți, în timp, să vă măriți bugetul modest la proporții uimitoare.

Dacă puneți deoparte, să spunem, 1.000 PLN într-un cont cu o rată a dobânzii de până la 5% pe an, "câștigatul" 50 PLN va scădea tocmai din cauza inflației.

În plus, acest mod de multiplicare a fondurilor este extrem de lent și, cu cunoștințele și experiența potrivită, ați putea obține rezultate de multe ori mai bune prin utilizarea investițiilor în piața de valori.

Beniamin Cojocaru
Expert financiar | + posts

Economist de profesie. Este specializat în chestiuni bursiere. Poate fi mândru de realizările sale financiare considerabile în acest domeniu. Motto-ul lui este „Stay hungry. Rămâne prost. " preluat din cuvintele lui Steve Jobs. Își petrece timpul liber cântând la chitară electrică și construind propria trupă muzicală.

1 Comment

  • toporul

    Speram că tranzacționarea va fi mult mai plăcută și aici se dovedește a fi medie. Taxele și bonusurile sunt destul de satisfăcătoare. Din păcate, asistența ar putea scrie înapoi mult mai repede.

Comments are closed.