Investiții pasive – calea perfectă pentru laici?

Investițiile pasive sunt definite ca strategii de investiții care implică cât mai puține tranzacții posibil, maximizând în același timp randamentele. În timpul pandemiei de coronavirus, tranzacționarea pe termen lung a devenit deosebit de populară în rândul novicilor care, datorită principiului simplu "cumpărare și reținere", încearcă să-și îmbunătățească bugetul. Cu toate acestea, investițiile pasive sunt semnificativ diferite de acestea.

Ce este acest tip de a investi în piața de valori și este într-adevăr modul ideal de a comerțului?

Tranzacționare pentru leneși? Investiții pe termen lung și pasive.

Atunci când investiți pe termen lung, utilizați o strategie de tranzacționare care se bazează pe selectarea acțiunilor companiilor de pe bursă sau alte instrumente și apoi "deținerea" lor în portofoliul dvs., timp de mai multe luni (sau chiar mulți ani). Un exemplu exemplar de investitor pe termen lung este Warren Buffet, ale cărui succese atrag mulțimi de părți interesate la bursă de ani de zile.

Contrar aparențelor, un termen lung nu înseamnă că putem trata analiza pieței cu neglijență. Informațiile pe care va trebui să le colectăm sunt doar de natură complet diferită de cele care ne vor ajuta să facem bani în tranzacționarea de zi. Din acest motiv, se atrage atenția asupra investițiilor pasive, care, în principiu, sunt destinate și persoanelor care nu au cunoștințe adecvate în domeniu.

Diversificarea prin investiții în indici.

În ceea ce privește investițiile pasive, conceptul de bază este diversificarea portofoliului, și anume o distribuție rezonabilă a sarcinii riscurilor asupra diferitelor instrumente. Acest lucru, la rândul său, poate fi realizat, m.in, prin renunțarea la investițiile în acțiuni individuale ale societăților cotate la bursă, în favoarea indicilor, reflectând valoarea unui anumit număr de instrumente selectate.

Index (foarte des așa-numitul ETF) în acest caz, servește, prin urmare, ca model pentru investitori, ceea ce permite reducerea drastică a numărului de intrări și a costurilor de tranzacție asociate acestora. Dacă investiți în stocuri individuale, evenimente neașteptate pot submina credibilitatea acestora, ceea ce va reduce cererea și va genera pierderi. În cazul ETF-urilor, vă investiți fondurile în mai multe, o duzină sau câteva zeci de instrumente importante pentru o anumită industrie, astfel încât riscul să fie distribuit ca procent din fiecare dintre ele. Amintiți-vă, totuși, că scăderile cheii companiei la un anumit indice, într-un fel sau altul, se pot traduce într-un diapozitiv de capital.

ETF-uri active.

Disponibilitatea ETF-urilor gestionate în mod activ este foarte dificilă, deoarece acestea reprezintă o provocare majoră din motive tehnice. Problemele asociate acestora se referă în principal la așa-numitul arbitraj, adică speculațiile cu instrumente strâns legate, tratând unul dintre ele ca indicator principal.

În cazul ETF-urilor, poate exista o discrepanță semnificativă între prețurile acțiunilor societăților cotate la bursă și prețul indicelui bazat pe acestea, ceea ce ar putea duce la condiții ideale de arbitraj. De exemplu, dacă prețul actual al unui ETF este mai mic decât prețurile acțiunilor companiilor cheie, teoretic ați putea profita de această "promoție" intrând într-un comerț fără riscuri.

EFT-uri populare.

Situația economică legată de pandemia de coronavirus contribuie, de asemenea, la popularizarea ETF-urilor. Acestea permit investitorilor, în loc să selecteze acțiunile companiei, să se concentreze pe scara macro, investind în industrii care au cele mai mari șanse de a supraviețui crizei.

Printre cele alese de bunăvoie, vom găsi EFT-uri legate de industria medicală și energetică, precum și cele bazate pe companii care operează în industria auto, inclusiv Tesla, care astăzi este menționată ca fiind una dintre companiile care în viitor nu pot decât să-și consolideze poziția pe piață.

Investiții pasive – avantaje și dezavantaje.

Printre avantaje vom găsi cu siguranță o cantitate mult mai mică de timp petrecut pe analize și reducerea costurilor. Dacă aparțineți unor oameni care fie nu au suficiente cunoștințe în domeniu, fie pur și simplu timpul lor este suficient de limitat încât nu își pot permite să analizeze instrumentele zilnic, cu investiții pasive puteți obține un anumit compromis.

Cu toate acestea, acest tip de investiții are dezavantajele sale grave.

Acesta este asociat cu o multiplicare foarte lentă a capitalului și o posibilitate limitată de reducere a pierderilor. Datorită naturii acestui mod de tranzacționare, copiem doar mișcările indicelui care asociază anumite companii, ceea ce înseamnă că deținem poziția chiar și atunci când piața bursieră merge în direcția opusă celei intenționate.

Beniamin Cojocaru
Expert financiar | + posts

Economist de profesie. Este specializat în chestiuni bursiere. Poate fi mândru de realizările sale financiare considerabile în acest domeniu. Motto-ul lui este „Stay hungry. Rămâne prost. " preluat din cuvintele lui Steve Jobs. Își petrece timpul liber cântând la chitară electrică și construind propria trupă muzicală.

1 Comment

  • doyle

    In ceea ce priveste primul spart nu este foarte bun.Nu inteleg ce si cum. Se pare că mai trebuie să citesc mult.

Comments are closed.