Investiția și jocurile de noroc, sau de ce nu este în valoare de a crede în succesul dumneavoastră?

Internetul a contribuit la nenumărate surse care oferă motivație și credință ca chei ale succesului. Credința în sens larg este, desigur, necesară pentru a putea menține regularitatea eforturilor noastre pentru un anumit scop. Pe piața bursieră, însă, credința în succesul acțiunilor tale poate fi de-a dreptul dăunătoare și, contrar aparențelor, cu cât mai puțin, cu atât mai bine.

În loc de credință, jocul corect de pe piața bursieră propune fapte.

Ce este jocurile de noroc?

Dacă, atunci când deschizi o poziție, ai nevoie de credința că se va termina în profit, ești un jucător și, la fel ca restul oamenilor din acest grup, observi mâinile dealerului cu un suflet pe umăr, mizând pe o singură dată când probabilitatea statistică nu va funcționa împotriva ta.

În același timp, nu ești capabil să fii mai bun în domeniul în care ești implicat, deoarece efectele acțiunilor tale depind de fericire. Cu toate acestea, majoritatea experților autoproclamați ai pieței bursiere pun un mare accent pe credință, susținând că vă permite să respectați regulile prestabilite. De fapt, încălcarea lor nu se datorează deloc lipsei unui nivel suficient de motivație, ci simplului fapt că nu au reguli valoroase și nu înțeleg mediul în care încearcă să facă bani.

Dacă întâlniți o persoană care propune cursuri pentru a investi în piața bursieră, care, în același timp, subliniază în mod constant importanța mentalității în tranzacționare, merită să vă gândiți dacă soluțiile propuse de el aduc de fapt rezultate sau, mai degrabă, este un truc simplu, care, în cazul eșecului dumneavoastră în aplicarea lor, pune toată vina pe lipsa de disciplină.

De ce nu contează încrederea în bursă?

Să presupunem că ați găsit un sistem mecanic simplu pe Internet, bazat pe intersecția a două medii mobile. Având în vedere faptul că indicatorii tehnici eșuează complet în tendințele secundare, cu un raport profit-pierdere de 1:1, ne putem aștepta la o eficacitate oscilând între 25-45%, deci să presupunem că acesta este un sistem cu un RRR (raportul de recompensare a riscului) de 2: 1.

Imaginați-vă că folosind acest sistem, care teoretic ar trebui să câștige bani, vă aflați într-o serie de pierderi, înregistrând o a cincea înfrângere la rând. Cu fiecare investiție care pierde ulterior în piața bursieră, probabilitatea ca veți încălca regulile să crească drastic dintr-un motiv simplu – strategia aleasă ar putea fi înlocuită cu calculul unui copil sau aruncarea monedei.

Dacă rezultatele istorice nu garantează profituri viitoare, de ce ai avea încredere în două calcule matematice banale de simple pe graficul tău? Dacă greșesc o dată la rând, poate că vor aduce pierderi doar în acest moment?

În acest fel, este foarte ușor să încălcați orientările acceptate anterior experimentând cu bani reali, care nu au dreptul să se termine cu bine.

Lipsa unor reguli serioase – acesta este motivul lipsei de disciplină pe piața bursieră.

În sensul acestui material, am efectuat un scurt experiment cu moneda – în cazul în care un vultur cade, în momente aleatorii am deschis o poziție lungă, cozile – una scurtă. Raportul profit/pierdere în prima serie de 10 aruncări a fost de 1:1, în al doilea – 2:1. Primul experiment este exact 5/10 din intrări, adică randamentul a fost de 0 unități, dar în al doilea caz, în ciuda eficacității abia 4/10, am reușit să câștig 2 unități, datorită RRR pozitiv.

O astfel de "strategie" nu este în nici un fel inferioară unei serii de cabluri și linii colorate pe care le puneți pe diagramă. Acest lucru se datorează faptului că indicatorii tehnici, de obicei concepuți pentru a recunoaște impulsul de pe piață, prezintă o imagine din trecut, adesea fără legătură cu situația actuală.

În practică, primind un semnal de la ei, obțineți o informație simplă – "recent, a existat o tendință spre X pe piață". Cuvântul cheie aici este "recent", deoarece prin utilizarea acestuia, aveți încredere că tendința nu numai că a apărut, dar va continua în viitorul apropiat, iar pentru aceasta nu aveți nicio bază.

Tranzacționați aici și acum.

Cu cât mergeți mai departe în procesul de învățare, cu atât graficul va deveni mai sărac în indicatori tehnici care inițial ar fi trebuit să vă ajute să luați decizii. Mai ales dacă preferați investițiile scurte pe piața bursieră, tranzacționarea folosind informații în timp real este singura modalitate rațională de a juca pe piața de valori.

Baza este capacitatea de a citi relația dintre cerere și ofertă, diagrame sfeșnic sau bar și de a folosi instrumente, cum ar fi profilul pieței, volumul și VWAP.

Amintiți-vă că, așa cum am menționat în introducere, veți avea întotdeauna nevoie de un minim de credință. Alături de aceasta, însă, este cu siguranță mai important să construiești un context de piață bogat detaliat, pentru că fără el îți va fi foarte ușor să treci cu vederea o circumstanță importantă, deschizând o poziție în cel mai rău moment posibil.
Apoi, la fel ca o mare parte a creatorilor cursurilor de joc de pe bursă, tot ce rămâne este convingerea că prețul se va întoarce de la pista aleasă și vă va permite să închideți tranzacția cu un profit sau cel puțin să minimizați pierderea.

Beniamin Cojocaru
Expert financiar | + posts

Economist de profesie. Este specializat în chestiuni bursiere. Poate fi mândru de realizările sale financiare considerabile în acest domeniu. Motto-ul lui este „Stay hungry. Rămâne prost. " preluat din cuvintele lui Steve Jobs. Își petrece timpul liber cântând la chitară electrică și construind propria trupă muzicală.

1 Comment

  • rebeliune

    Brokerul este destul de bun, nu prea scump și cu asistență profesională pentru clienți. De asemenea, cred că unele dintre problemele care au apărut în timpul tranzacționării mele sunt atât de nesemnificative încât nu merită menționate.

Comments are closed.