Diferența dintre preț și valoare în tranzacționarea pe bursă.

În viața de zi cu zi, încercăm instinctiv să evaluăm valoarea anumitor bunuri. Din păcate, acest concept este prea des confundat cu prețul, ceea ce este deosebit de important atunci când se joacă pe piața bursieră, deoarece se bazează pe urmărirea constantă a relației dintre valoarea instrumentelor și prețurile lor actuale de pe piață.

Ce este valoarea pe piața financiară și cum diferă de preț?

Valoarea și prețul instrumentului.

Dacă aveți de-a face cu un produs real, care doresc să determine valoarea acestuia, cel mai probabil veți încerca să găsiți un fel de punct de referință.

De exemplu:

Smartphone-ul X are performanțe comparabile cu smartphone-ul Y. Datorită faptului că marca Y este recunoscută, prețul de piață al produsului lor este de 2500 PLN. În ciuda performanțelor similare, smartphone-ul X nu are un brand bine stabilit, astfel încât pentru a putea rămâne competitiv pe piață, prețul său este de 1600 PLN.

Presupunând că ambele dispozitive sunt din punct de vedere tehnic chiar gemene, într-un mod foarte simplificat, valoarea lor va fi, de asemenea, similară între ele și se va ridica la "X", deoarece nu avem date privind costurile de producție etc. În ciuda valorii la nivelul smartphone-ului X, vom plăti mult mai mult pentru smartphone-ul Y, datorită mai multor circumstanțe de piață.

Există o a doua privire asupra acestui scenariu, care se va dovedi util atunci când se evaluează valoarea unui instrument pe bursă. În acest caz, valoarea echipamentului este evaluată chiar de piață. Să spunem că prețurile la care cererea a achiziționat cel mai de bunăvoie smartphone-ul X este în intervalul de la 1450 la 1680 PLN – inclusiv oferte de pe piața secundară. În cazul smartphone-ului Y, această gamă s-a închis la prețuri de 2100-2300 PLN. Când am permis pieței să evalueze valoarea, în ciuda unor parametri tehnici similari, decalajul dintre echipamente a devenit destul de mare.

Pe piața produselor, zona celor mai populare prețuri, adică zona de valoare, este destul de constantă. Un instrument la bursă, în timpul existenței sale, conturează multe astfel de domenii, în funcție de condițiile economice m.in din lume sau de starea în care se află compania – dacă vorbim despre acțiuni ale companiilor la bursă.

Mai sus puteți vedea zonele de valoare pe care le-a subliniat prețul unuia dintre instrumentele de pe bursa valutară Forex. Aproximativ 70% din cifra de afaceri actuală se situează în intervalul 151.200-152.00, astfel încât putem considera acest interval ca fiind valoarea curentă a unei monede în raport cu alta. Cu toate acestea, în trecut, prețurile au fost, de asemenea, foarte alese de bunăvoie, de exemplu de la aproximativ 148.200 la 149.200. Acum formează o zonă istorică de valori care se poate dovedi a fi foarte importantă în viitor.

Prețul instrumentului poate reveni la acesta dacă piața consideră din nou că această gamă de prețuri merită atenție, după care:

a) să o accepte, să cadă în așa-numitul echilibru (echilibru între cerere și ofertă), în interiorul nimbusului
) să-l respingă, să caute valorile de mai sus
) să-l ignore în timpul scăderii prețurilor, căutând valori sub acest nivel.

Dacă vă este dificil să distingeți acceptarea viitoare a unui nivel de respingerea acestuia pe baza unei diagrame simple a sfeșnicului, va fi mult mai ușor dacă cumpărați diagrama amprentei, adică o înregistrare a tranzacțiilor efectuate pe piață. Cu ajutorul său, veți observa diverse anomalii pe piața bursieră, cum ar fi absorbția sau lipsa de participare la mișcare.

Rezumatul valorii și prețului.

Să presupunem, urmând exemplul alineatelor precedente, că valoarea unui produs sau serviciu este determinată de piața însăși. Exemplele din viața de zi cu zi nu ar trebui privite prea departe – de exemplu, de foarte multe ori vă veți întâlni cu opinia că un serviciu sau un bun propus de o anumită entitate este apreciat mult prea mult în societate. Acest lucru se datorează confuziei valorii practice sau estetice cu valoarea definită de consumatori.

Dacă produsul X satisface nevoile actuale ale pieței, indiferent de aceste nevoi, datorită cererii în creștere, prețul său va crește și dacă se mișcă suficient de mult într-un anumit interval, va fi definit ca o valoare adecvată condițiilor economice, culturale specifice etc.

Imaginați-vă un pionier în domeniul artei moderne, care are succes financiar în industrie. Pentru unii dintre oamenii care co-creează piața, lucrările sale sunt prea primitive, ceea ce îi face să-și evalueze valoarea foarte scăzută. Cu toate acestea, acest lucru nu contează, deoarece majoritatea pieței într-o anumită perioadă are cerințe pe care acest artist special este capabil să le îndeplinească, ceea ce se reflectă în creșterea constantă a prețurilor produselor sale.

O istorie a valorilor.

Atunci când jucați pe piața bursieră, va trebui să urmăriți unde piața găsește valoarea adecvată pentru un anumit activ, deoarece aceste niveluri se vor dovedi a fi foarte importante în viitor. Cu ajutorul lor, veți evita greșelile de bază, constând în cumpărarea unui instrument supraevaluat sau vânzarea unui instrument subevaluat.

În plus față de profilul pieței, profilul de volum va fi, de asemenea, o măsură foarte utilă. Deși este puțin probabil ca cele mai populare platforme de bursă să ofere astfel de instrumente avansate, alternativa este software-ul plătit, utilizat inițial de comercianții de pe piețele futures Futures.

Beniamin Cojocaru
Expert financiar | + posts

Economist de profesie. Este specializat în chestiuni bursiere. Poate fi mândru de realizările sale financiare considerabile în acest domeniu. Motto-ul lui este „Stay hungry. Rămâne prost. " preluat din cuvintele lui Steve Jobs. Își petrece timpul liber cântând la chitară electrică și construind propria trupă muzicală.

1 Comment

  • răzbunător

    Acesta este doar începutul aventurii mele cu comerțul. Până acum îmi este greu să înțeleg toate acestea. Dacă nimic nu iese din asta și tranzacția este prea complicată, atunci probabil că va trebui să renunți la el.

Comments are closed.