Care este structura pieței și cum se definește corect?

Fiecare piață de pe bursă are propria structură, a cărei rupere ne spune multe despre noile circumstanțe. De exemplu, o strategie foarte populară este utilizarea liniilor de sprijin și rezistență, iar din cauza neînțelegerii conceptului de către mulțime, manipulările folosindu-l sunt la fel de frecvente.

Deși acest segment de analiză a pieței își are rădăcinile în activitatea lui Richard Wyckoff, nu trebuie să cunoașteți pe de rost modelele de acumulare și distribuție pentru a putea citi piața cu ajutorul ei.

Ce este o structură de piață?

Structura pieței se numește linia de bază de sprijin și rezistență, maximele și minimele. În același timp, este foarte important ca aceste elemente să fie foarte ușor de identificat.

Deși unele mișcări de pe piața bursieră vor respecta nivelurile marcate, ele vor deveni mult mai des o țintă statică pentru instituțiile financiare, care, ca parte a manipulării, vor încălca structura pieței, încurajând astfel majoritatea să cumpere sau să vândă activul.

Tipuri de structuri.

Structura de bază a pieței poate fi împărțită în trei categorii:

  • tendință laterală
  • tendință ascendentă
  • tendință descendentă

Într-o tendință ascendentă, prețul creează în mod constant minime pe graficul care susține maximele anterioare.

În cazul scăderilor, este exact opusul, iar într-o tendință laterală, numită și consolidare, prețul se mișcă într-un anumit interval, "viguros" de pe liniile de susținere și rezistență care definesc acest interval.

Structura de bază a pieței este deosebit de importantă, deoarece modul comun de citire creează o mulțime de oportunități pentru pauze false, care, recunoscute în mod corespunzător, ne pot servi ca semnale pentru deschiderea sau închiderea unei poziții.

Micro și macrostructura.

Redarea pieței bursiere folosind analiza intervalului de timp multiplu pentru a găsi oportunități de tranzacționare este relativ utilizat pe scară largă și foarte eficient. Identificarea elementelor importante ale structurii pe un cadru mai înalt vă va permite să recunoașteți cele mai importante niveluri de preț, pe care le putem folosi ulterior, de exemplu pe diagramele minutelor.

Scheletul pieței desenat pe un interval de timp ridicat se numește macrostructură. Pe măsură ce coborâți în interpretări mai mici și mai mici ale pieței – începând cu graficele săptămânale sau zilnice – veți observa că macrostructura este alcătuită dintr-o mulțime de microstructuri, care diferă în niveluri semnificative și chiar tendința principală.

Încălcarea structurii în sus/în jos.

Trebuie să știți că încălcarea unui nivel de vârf, scăzut sau presupus cheie nu înseamnă neapărat ruperea tendinței actuale. De obicei, acestea sunt manipulări ale cursului de schimb, folosind o precizie exagerată în determinarea structurii de către un comerciant tipic pe bursă. Prin perturbarea manipulatoare a ordinii pieței veți observa pe grafic că tendințele sunt împărțite în externe (principale) și interne, adică tendințe vechi care au fost încălcate pentru a prinde investitorii care își tratează pauza ca pe un semnal al unei schimbări în direcția pieței.

Din acest motiv, o modalitate mult mai bună de a trasa structura actuală este VWAP cu benzi de deviație standard, pe care în loc de o tendință, vom determina ritmul pieței.

În sensul articolului, vom marca structura de pe piața Bitcoin folosind un cadru de patru ore.

Pe exemplul criptomonedei, trei așa-numite blocuri de ordine – a, b și c, adică ultimele lumânări înainte de o schimbare bruscă a tendințelor care ar trebui să se apere în viitor, au fost marcate cu albastru. Orange este recenta încălcare a structurii pieței.

Prima manipulare semnificativă a avut loc în zona A1, când prețul a format un alt nivel ridicat – ca și în trendul normal ascendent, după care a luat comenzile cumpărătorilor prinși sub ultimul fund, așa cum vedem în blocul A2.

Acolo, a fost creat un bloc de ordine de creștere – dreptunghiul C, ceea ce a dus la eliminarea și testarea primei manipulări a lui A1.
Ordinea rezultată a blocului de moștenire, adică dreptunghiul roșu, s-a apărat și în prezent avem de-a face cu o încălcare a structurii la punctul A3.

Cel mai probabil, prețul va scădea, testând blocul de ordine C, care în această secvență pare suficient de slab pentru a scădea, permițând vânzătorilor să meargă la niveluri mai scăzute, unde piața va găsi suport pe unul dintre blocurile de comenzi netestate anterior.

Pe graficul de 15 minute, am găsit un exemplu foarte interesant de încălcări ale structurii vechi de către participanții majori la piață.

În sensul exemplului, tendințele T1 și T2 au fost marcate pe baza a doar două contacte de preț. După ce tendința T1 începe să fie construită, piața o sparge în zona A1, terminând manipularea cu crearea unui bloc de comandă marcat cu un dreptunghi albastru și litera A. În același timp, încălcarea structurii de la punctul A1 a contribuit la apariția unei potențiale tendințe externe T2.

În cercul roșu, veți observa că prețul a revenit în zona blocului de comandă A, testându-l. Deși testul pare în prezent să aibă succes și să apere zona, penetrarea blocului dă impresia că este prea puțin adâncă.

Prin urmare, presupusul test nu poate fi decât o manipulare menită să prindă cumpărătorii care își deschid pozițiile prea devreme. Împreună cu un potențial test de blocare a comenzilor reale, este posibil să contactați linia de tendință T2 și, astfel, să o confirmați ca tendință actuală a pieței.

Dacă avem de-a face cu un test real sau dacă în cele din urmă există o apărare a blocului de ordine marcat anterior ca "A", intră în joc o poziție lungă, datorită confirmării suplimentare, sub forma unei încălcări a structurii inferioare a ultimului fund – OM.

Beniamin Cojocaru
Expert financiar | + posts

Economist de profesie. Este specializat în chestiuni bursiere. Poate fi mândru de realizările sale financiare considerabile în acest domeniu. Motto-ul lui este „Stay hungry. Rămâne prost. " preluat din cuvintele lui Steve Jobs. Își petrece timpul liber cântând la chitară electrică și construind propria trupă muzicală.

1 Comment

  • excursie

    ratingul maxim de la mine, nu văd niciun obstacol în tranzacționare, investițiile merg așa cum ar trebui.

Comments are closed.